Evolutie (P.R. Wiepkema)

’t Is altijd al een probleem geweest: de verhouding tussen schepping en evolutie. ’t Is niet de bedoeling om in dit referaat een oplossing te geven, maar om tot een gedachtenwisseling te komen.
Allereerst, hoe is de evolutie in overeenstemming te brengen met het verhaal uit Genesis? We moeten hier niet vergeten dat de auteur van dit verhaal een kind van zijn tijd was. Hij kreeg van God de waarheid geïnspireerd, maar daar hij een mens en geen schrijfmachine was, gaf hij de dingen weer, aangepast aan zijn tijd. We hoeven dus dit verhaal niet letterlijk op te vatten.
In de tweede plaats wordt ’t onderwerp van geologisch standpunt belicht. Maar als inleiding hierop wordt geconstateerd dat God orde is, of beter Harmonie. In de geschapen materie heeft God de bekende natuurwetten gelegd. En ook de regels van de evolutie. Dus de evolutie bestaat bij de gratie van God.
Nu wordt een reeks van feitenmateriaal genoemd. De bouw van de aarde, ’t planten- en dierenrijk. De fossielen. Uit al deze gegevens spreekt duidelijk een evolutie. Een ander feit is de ouderdomsbepaling van de aarde uit de omzetting van (onleesbaar, waarschijnlijk C14.) en op grond van bodemstructuur. Verrassend is de overeenkomst in ’t resultaat.
In de derde plaats worden de nu heersende theorieën over de evolutie kort besproken. De belangrijkste hiervan zijn de selectietheorie van Darwin en de mutatietheorie van de Vries.
Tot slot wordt gewezen op de tijdelijkheid van de wetenschappelijke opvattingen. Hiervoor worden enkele voorbeelden aangehaald. Zo onderscheidden de Indiërs drie grondelementen, lucht, slijm en gal. En verder de theorie over de generatio spontanea. Maar onafhankelijk van de tijd is ons tot troost voorgehouden 1 Corinthiërs 13:12: “Nu zien wij nog door een spiegel als in raadselen, maar dan zullen wij ten volle kennen.”

Bespreking:
Op dit referaat volgde een uitgebreide bespreking.
Moeten wij de dagen uit Genesis letterlijk opvatten. Deze indeling is tamelijk willekeurig.
’t Begrip dood was niet al in ’t paradijs. Dit moet wel aangenomen worden, want Adam had besef van de straf die hij zou krijgen.
Is de harmonie in de natuur van God of wordt dit door ons zo gezien?
De zuiver theologische opvatting kent geen feiten en sluit evolutie uit. Dit doet de calvinistische opvatting niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *