Zielszorg en psychiatrische afwijkingen (H. Troelstra)

De spreker merkt allereerst op dat de lezing moeilijk is aangezien het lichtelijk naar de kant van een vaklezing schuift. Het ligt daarom in zijn bedoeling het zo oppervlakkig mogelijk te houden.
De spreker belicht eerst de ziekte in ’t algemeen. Er is hier sprake van een aanpassingsstoornis. Vroeger was men de mening toegedaan dat ziekte alleen ontstond wanneer iets slecht of niet goed functioneerde. Momenteel gaat men meer en meer de geestelijke achtergronden na.
Dan gaat spreker er toe over de hoofdindeling van de psychiatrie uit te leggen, waarbij de hoofdpunten stuk voor stuk onder de loupe genomen worden. Allereerst de psychosen. Patiënten van wie de leek zal zeggen: “Hij is gek.” Voorts neurosen. Dit zijn patiënten die dwangverschijnselen vertonen. De grens tussen neurose en normaal is over ’t algemeen erg moeilijk te stellen. In feite zijn alle normale mensen met kleine neurotische trekjes behept.
De spreker merkt op dat dit gehele schema is opgesteld door Freud en dat deze ziekten tot ontwikkeling komen, indien in de sexuele ontwikkeling iets stagneert. In ’t kort schetst de spreker de sexuele ontwikkeling welke wordt ingedeeld in een orale, anale en sexuele phase, waarbij de laatste weer wordt onderverdeeld in een phallisch narcistische en volwassen sexualiteit. De neurosen zijn blijven steken in een van de phasen.
Voorts gaat am. Troelstra in ’t kort de psychosomatische ziekten na, dus de invloed van de psyche op ’t lichaam. Ook in deze groep is een indeling gemaakt. Opmerkelijk is dat Osborn juist de neurasthenie en orgaan-neurose kon genezen, m.a.w. die ziekten waar de psychische component sterk op de voorgrond treedt.
Voorts wordt ook de zielszorg belicht. De spreker merkt op dat psychiatrische patiënten veel godsdienstige conflicten en moeilijkheden hebben. Het is daarom van belang dat de zieleherders dit onderkennen. Hiervan worden dan nog enkele voorbeelden genoemd.
De spreker hoopt dat men hem heeft kunnen volgen en is bereid in de bespreking nog christen-punten te belichten.

Bespreking:
Am. Bril vraagt enkele titels van boeken waarin hij gegevens over deze stof kan terugvinden.
De titels worden hem door am. Troelstra verstrekt.
De praeses wil graag weten of er ook in de therapie een indeling gemaakt is.
Am. Troelstra vertelt dat de therapie geheel afhankelijk is van de oorzaak.
Am. Krajenbrink wil weten of het derailleren in de sexuele phase alleen van essentiële betekenis is.
Am. Roosjen vraagt am. Troelstra of bij de psychisch-somatische ziekte ook de sexualiteit een rol speelt.
Am. Troelstra merkt op dat bij deze ziekten de agressie een rol speelt.
Dan verschuift de bespreking meer naar de theologische kant. Men vraagt zich over ’t algemeen af wat de taak van de dominees is.
Am. Bril merkt dan tenslotte op dat er binnenkort een lezing, waarin deze problemen naar voren komen, gehouden zal worden door dr. K. van Dijk.
Na een langdurige en levendige discussie sluit de praeses de bespreking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *