ON 49 (vergadering 13 t.e.m. 17)

13   (17 februari 1949) Dispuutskamer

Opening op de gebruikelijke wijze. De hamer wordt geleverd door am. H. Eskes. Geen referaat, maar toch goed bezet.

Bestuursverkiezing:  P. v.d. Zee, praeses (na vele stemmingen), K. Knol, abactis en H. Eskes, fiscus-assessor.

Am. de Vries vindt dat er nieuwe linten moeten komen. Er blijkt nog een linten commissie te zijn, de amici Kuipers en Niemeijer. Dezen worden gedechargeerd en een nieuwe commissie wordt geïnstalleerd, bestaande uit de amici Koster en Neuyen. Er wordt in verband met de komende dies aangedrongen op spoed.

De praeses houdt zijn jaarrede, waarin hij vooral de nadruk legt op twee feiten, die hoogtepunten waren in het dispuutsleven gedurende het afgelopen jaar, te weten de eerste dies natalis en het weekend te Roden. Ook memoreert hij het verscheiden van onze beoogde beschermvrouwe, Freule Kymmel. Daarna heeft de bestuurswisseling plaats met am. P.R. Wiepkema als lintenverhanger. De nieuwe praeses stippelt in een korte toespraak de richtlijnen uit die het nieuwe bestuur denkt te zullen volgen; de belangrijkste hiervan is de handhaving en uitbreiding der mores.

Verder discussie over het geslacht Kymmel. Freule Kymmel was bereid beschermvrouwe te worden, maar ze overleed. Haar zoon leek geen belangstelling te hebben.

Sluiting met dankgebed.

14   (18 maart 1949) 2e Dies Natalis in Café-Restaurant Kerstholt

Omdat de praeses verhinderd is opent de fiscus-assessor met lezen van Psalm 130.

Am. A. de Vries houdt een referaat over “de Oxford-beweging”.

Na een korte rondvraag tijdens het diner kwam het einde van deze mooie en leerzame vergadering.

15   (17 mei 1949) Dispuutskamer, integrale tekst hier

Opening op de gebruikelijke wijze. Praeses is in militair uniform. De vergadering wil dat hij het lint over het uniform draagt, maar hij moet dit weigeren, omdat dit tegen de militaire regels is.

Am. J. Oosterhuis refereert over “Het misdadige kind” met o.a. de werkwijze van ‘Pro Juventute’ ingeschakeld  in 1905.

Sluiting met dankgebed.

16  (12 oktober 1949) in de VERA Sociëteit.

Het bestuur wordt uitgebreid met een assessor, omdat de praeses tijdelijk afwezig is. Am. A. de Vries wordt geïnstalleerd.

Referaat am. J. Oosterhuis over IXNAΘON; een klaagzang over het dispuut: los zand, lezingen te specialistisch. We missen een ideaal.

Am. de Vries sluit met  een dankgebed.

17  (19 en 20 november 1949) tijdens dispuutsweekend in Boerderij Brouwer te Roden

De assessor-praeses opent vergadering met lezen van enige verzen uit Jacobus 4 en gaat voor in gebed.

Amici Wielinga, Wiepkema, Oosterhuis en v.d. Velde zijn ontevreden, omdat niet is genotuleerd dat zij in de hengelcie zaten. (Deze moet zoeken naar een nieuwe beschermvrouw nu freule Kymmel overleden is.)

Bestuursverkiezing: Am. P.R. Wiepkema, praeses, am. E. v.d. Velde, abactis en am. M. Geudeke, fiscus-assessor.

De praeses derogatus houdt dan zijn jaarrede, waarin hij, taak en functie van het dispuut uiteenzettend, de principiële vorming  als noodzakelijk element beklemtoont tegen de opvatting als zouden kolder etc. moeten overheersen.

Na de bestuurswisseling begint de praeses met te danken voor het vertrouwen in het nieuwe bestuur gesteld, en hij stippelt daarna in het kort de gedragslijn uit, die het nieuwe bestuur zal volgen. Na enige critiek gegeven te hebben op het weekend, spreekt hij als zijn overtuiging uit, dat het dispuut in de eerste plaats een werkgemeenschap moet zijn, waarbij dan in de tweede plaats de kolder een onontbeerlijk bestanddeel vormt. Ook zullen we ons moeten toeleggen op een goede stijl en tot het in stand houden van frisse mores

Schorsing vergadering, heropening in de muziektempel voor installatie van de novieten.

Geïnstalleerd worden:
Jan Albert Booy
Gezinus Wolters
Tjallingius Joustra
Gerard van der Zee
Jan Poelman
Koert Metzelaar

Van dusdanige strekking is het betoog van am. de Vries, van wie geschreven zou kunnen zijn: ’t is waar ’t en is een hazenhart, maar toch ’t en is niet dwaas”

De praeses is diep getroffen door de bezorgdheid van deze amicus, maar wijst toch met beslistheid de suggestie af, als zou het bestuur niet gedacht hebben aan een gemeenschappelijke borrel en benoemt een schenkcie, bestaande uit de amici Homan en Kuipers. Van der hazen zijde klinkt thans een protest tegen het feit dat uit hunlieder midden geen schenkcie lid benoemd is. Tevens deelt am Wielinga mee dat een fles bevattende 3/4 l jenever niet betaald is.

Op 20 november vindt de bestuurswisseling plaats.

De vergadering wordt officieel gesloten en dan houdt am. Knol een lezing over het onderwerp “Jezus Christus en het persoonlijk leven” (geen samenvatting).