ON 51 (vergadering 23 t.e.m. 27)

23     ( februari 1951)  dispuutskamer der VERA-sociëteit

Praeses gaat voor in gebed en leest als inleiding op de lezing Handelingen 2:…

Am. J.H. de Jong krijgt het woord om ons nader te bepalen bij het onderwerp “Communisme”. “Gelijk een snelle loop der wateren”, alzo vloeiden uit de mond van am. de Jong woorden die in onze geestelijke opslagplaatsen kristalliseerden tot één geheel.
Na rijpe overwegingen wordt besloten vanavond de eerstejaars te installeren. Als binnenleidcommissie worden benoemd am. de Vries en am. Eskes.
Volgens onze aloude mores wordt ook wederom de schenkcommissie ingesteld, waarin zitting nemen am. Knol en am. de Jong.
Ter variatie worden nu andere schone ceremonieën gebruikt ter installatie.
Praeses opent met een speech waarna de volgende amici beloven hun beste krachten te wijden aan het illustere Ichnathon:

H.M.B. Kelling
K.H. van Ek
Th. E. Krolis

Het volgende punt van het programma is dan de Bestuursverkiezing, ware er geen motie binnengekomen waarin het dispuut Ichnathon in vergadering bijeen haar afkeuring uitspreekt over de zeer betreurenswaardige handelingen van het Bestuur, ondertekend door 5 amici. Daarbij komt nog de vraag van am. Knol waarom er niet gespeecht werd door een eerstejaars, terwijl am. Oosterhuis zich herinnert dat de mos niet gehandhaafd werd in casu het schrijven van de namen op een zeker kledingstuk.
Am. Eskes komt nu met een voorstel een commissie te benoemen om een onderzoek in te stellen naar de misdadige figuur die prematuur het Io Vivat inzette.
En zo bleef de discussie nog even doorgaan. Na een aantal deels ongeldige stemrondes treedt het Bestuur af en is het dan toch tijd voor de verkiezing van een nieuw bestuur en de bestuurswisseling: vrij snel worden W. Koster tot abactis en K. Veldman tot fiscus-assessor verkozen; na enige stemmingen wordt uiteindelijk ook am. J. Oosterhuis tot praeses verkozen. Na de bestuurswisseling houdt de praeses designatus zijn rede en zet in een kort betoog zijn plannen uiteen. Hij ziet in een dispuut de meeste voorspoed, wanneer ze een gezelligheidsdispuut wil zijn. “Kanker”leden moeten geopereerd worden, daar ze anders het gehele dispuut kunnen infiltreren.

Sluiting met lezen van Mattheüs 7: 7-12.

24     (25 maart 1951) 4e Dies Natalis in dispuutskamer der VERA-sociëteit

Praeses opent en leest voor uit Mattheüs 27.

Er ontstaat een discussie met reünist Niemeijer over de kleding van de praeses.

Lezing door M. Geudeke: “Het Joodse volk…nu!

25     (4 mei 1951)  dispuutskamer der VERA-sociëteit

Praeses opent en leest enkele verzen uit Romeinen 14.

Om tot beter inzicht in het Rooms-Katholicisme te komen is de Weleerwaarde Heer Pater F.B.A.J. Vroom uitgenodigd voor een lezing op den 8sten mei 1951.

Am. E.v.d. Velde houdt een lezing over :”Scholastisch denken.

26     (7 november 1951) dispuutskamer der VERA-sociëteit

Praeses opent en leest enkele verzen van Mattheus 5 voor en heet alle aanwezigen welkom, waaronder ook de “zaalvulling” zijnde enkele eerstejaars.

Am. A. de Vries krijgt het woord. Hij zou aanvankelijk spreken over “Ziel en Geest” maar wegens tijdgebrek in de voorbereiding wordt het nu “het recht van oorlogvoering” n.a.v. het boek “Recht en Godsdienst” van Hugo de Groot.

Praeses sluit met het lezen van het avondgebed.

27     (30 november 1951)  dispuutskamer der VERA-sociëteit.                   Praeses opent met schriftlezing en verontschuldigt zich over zijn “niet gelint” zijn.

Am. K. Knol houdt een lezing over “Lichaamsbouw en karakter”.

Bestuursverkiezing: am. Wolters wordt fiscus-assessor, G.v.d. Zee na herstemming abactis en am. E. v.d. Velde na 2e herstemming praeses.

De nieuwe leden worden verwelkomd, de amici:
Fedde Ybema
Kornelis Bril
Frederik Hendrik Germs
Andries Roelf Jonkhoff

Am. v.d. Velde vraagt naar het wel en wee van de hengelcie.

Praeses sluit met het lezen van het avondgebed