ON 70 (vergadering 159 t.e.m. 165)

159  (februari 1970) in het dispuutshuis, 23e Dies Natalis

Praeses heet de aanwezigen welkom op deze plechtige vergadering  en leest een stukje voor uit een geschiedenisboek: “De spilzieke wereld”.

Dieslezing door am. Ger v.d. Werf. Hij zegt dat het geen lezing is. Hij gaat een pijp opsteken en iets vertellen over pret in het kader van zijn afscheid als gnomoloog. Beweert dat hij een kopje koffie met veel Buisman voor gaat schotelen. Hij vergelijkt de Spreuken van Salomo (nette schemerlamp) en de  gnomen (een hanglamp met weinig licht). Tot zijn vreugde snapten de eerstejaars in de groentijd er geen barst van. Vrouwe Ernst in de gnomen schatert. Lachen en huilen staan centraal in het menselijk lijf. “Dat is beslist waar” Daartegenover staat de leut. “Hi hi zeggen de misdadigers, ha ha zeggen de dikkerds, hu hu zeggen de nog dikkerderst.”
Bij zijn afscheid als gnomoloog moet hem nog iets van het hart: er moeten gnomen verwijderd kunnen worden, o.a. “Wat is dommer, oliedom of Friezendom?” Am. Woltjes: “… zolang er geen olie in Friesland gevonden wordt…”

Am. v.d. Werf biedt een nieuw gnomologicon aan. “Nou het is dus zo … moet ik ophouden?” Praeses: “Nee, ga nog maar even door.”

Am. v.d. Werf gaat nog even door. “Niet iedere man kan naar Corinthe gaan”. Hij stelt tenslotte de nieuwe gnomoloog voor: am. Ballast.

Am. Smit wil een verslag van de commissie ter beheersing van de materie leveren, hij zit er al lang mee in zijn maag. Praeses: “Am. Koster heeft alle commissies gedechargeerd.”
Am. Smit: “Dat heeft am. Koster niet gedaan, maar de praeses van IXNAΘON. U bent de praeses van IXNAΘON. De verantwoordelijkheid ligt dus bij U.”

Installatie 1e jaars, de amici:

F. Verbaas
Jan Fleddérus
Johannes Sinnema
Jacob Plas
Arjen v.d. Meer
Gert Jan Loor
Wim te Winkel

Tijdens de 1e rondvraag ziet am. Smit dat de praeses de materie niet beheerst. De commissie moet het bestuur helpen. De stoel van de fiscus-assessor wordt niet voortdurend bezeten.

Praeses laat het IXNAΘON-lied zingen en sluit de vergadering.

160  (10 maart 1970) in het dispuutshuis. Voor de integrale tekst klik hier.

Praeses leest art. 1 van de “Universele verklaring van de rechten van de mens”.

Na het voorlezen ter inleiding van een artikel van Marleen v.d. Laan in het V.O. volgt een discussie over het punt “gemengdheid”. De meesten vinden een dergelijke discussie niet meer reëel in verband met de veranderende structuur van VERA. De amici van Apeldoorn en Pietersma stellen voor om alle disputen op te heffen om van daaruit in de interdisputaire werkgroep een nieuwe structuur voor te bereiden. Een alternatief is: tot een gemengd dispuut komen via “openheid”.

Er wordt besloten tot het kiezen van een vertegenwoordiger in de interdisputaire werkgroep. Am. v.d. Bosch heeft zich kandidaat gesteld en wordt verkozen. Tevens wordt een begeleidende commissie ingesteld, om beter feeling te kunnen houden met de leden, bestaande uit de amici Ballast, v.d. Bosch en te Winkel.

Praeses sluit de vergadering.

161  (14 april 1970) in het dispuutshuis. Voor de integrale tekst klik hier.

Praeses heet aanwezigen welkom, maar leest niet voor.

Bestuursverkiezingen: na enige stemrondes worden verkozen de amici   F.H. Koster, praeses, H. Harmsma, abactis en T.B. de Vries, fiscus-assessor. Op voorstel van de abactis wordt door de vergadering besloten onmiddellijk over te gaan tot de overdracht van het bestuur.

Praeses sluit de vergadering.

162  (28 april 1970) in het dispuutshuis. Voor de integrale tekst klik hier.

Opnieuw bestuursverkiezing. Nu worden verkozen de amici H.v.d. Kolk, praeses, A. Bronsema, abactis en am. Algra, fiscus-assessor. De installatie zal plaatsvinden op een nader te bepalen datum.

In de 2e rondvraag wordt een motie van wantrouwen tegen het zittende bestuur ingediend, maar deze wordt verworpen.

Praeses sluit de vergadering. Het IXNAΘON-lied wordt gezongen.

163  (12 mei 1970) in de dispuutskamer. Voor de  integrale tekst klik hier.

Praeses opent met welkomstwoorden, leest wederom niet voor, maar leest na een opmerking van am. Bronsema 2 spreuken uit zijn agenda.

Het bestuur treedt terug, nadat de praeses in zijn jaarrede heeft gepleit voor herstel van de heilwens, en het nieuwe bestuur: de amici H. v.d. Kolk, praeses, A. Bronsema, abactis en A. Algra, fiscus-assessor treedt aan.

(deze keer een circumpendulatrice van Jackemar!).

164  (9 juni 1970) in het dispuutshuis.
Voor de integrale tekst van de notulen van deze vergadering klik hier.

Praeses opent met voorlezen uit “Geloof in de toekomst” van Jurgen Moltmann.

Over het hoog-eten wordt gestemd; de uitslag is negatief, er zal niet meer vóór de grote vakantie hoog worden gegeten.

Er wordt gesproken over gemengdheid, maar met wie moet er gemengd worden? In de loop van de discussie blijken veel van de aanwezige leden er voor te zijn om zich van IXNAΘON als een groep af te scheiden. Na stemming is een ieder er voor.

Na schorsing en heropening stelt am. Ballast voor stencils te sturen over een opheffingsvergadering van IXNAΘON. Enkelen zijn voor acute opheffing, maar daarvoor zijn er te weinig leden aanwezig.

Am. Ballast heeft als gnomoloog nog enige op- en aanmerkingen over het gnomologicon en heeft nog enige gnomen, die goedgekeurd worden.[welke wordt uit de notulen niet duidelijk]

Tenslotte sluit de praeses de vergadering en ieder zingt het IXNAΘON-lied.

 

165  (vlak voor zomervakantie 1970)
Voor de integrale tekst van Notulen en Addendum klik hier.

Praeses opent.

Hij verklaart op vragen van am. Post een heleboel, en zegt in concreto dat de nieuwe groep is opgericht vanwege spanningen in IXNAΘON. En het dispuut functioneert niet meer.

Een uitgebreid debat breekt los over de amici v. Apeldoorn, Lemmen en Pietersma (in het vervolg “het trio”) en het dispuut of volgens het trio : trio contra am. Bronsema (toen deze in het bestuur zat als praeses).

Er volgt een lange discussie over de problemen die er zijn ontstaan. Praeses last een p-pauze in en daarna doet am. Algra een voorstel.
Aan het eind komt am. Wim Jansen binnen. Hij begrijpt het niet. Hij krijgt geen antwoord.

Praeses sluit de vergadering, waarop enkelen (o.m. het bestuur) het IXNAΘON-lied zingen.

Dan volgt een soort addendum waarin een en ander nog wordt toegelicht.

 

Officieel wordt het overlijden van het dispuut IXNAΘON  meegedeeld in het V.O. van september 1970, nr 15, 25e jaargang, in het jaarverslag van het C.B., uitgesproken door de praeses corporis, am. Gerrit de Bruyne.

Hierin zei hij o.m.:

–        Nu de stofwolken zijn opgetrokken, zien

–        we dat V.E.R.A. op dit moment 18

–        disputen kent. Van het toneel

–        verdwenen (…) IXNAΘON

Het novitiaat: hoewel er van officiële kant nog niets gezegd was, ging men er officieus van uit, dat IXNAΘON niet meer bestond. De groep kreeg novieten, en werd Jur genoemd.
Tijdens het novitiaatskamp in Midlaren werd onverwacht nog overleg gepleegd tussen Jur en het trio. Het resultaat was dat het trio niet kon toetreden in Jur.
Na het novitiaat werd een officieel stencil rondgestuurd naar de leden van IXNAΘON, waarin het overlijden van het dispuut werd medegedeeld.

Zie de overlijdensakte

IXNAΘON verdween van het podium na ruim 23 jaar.