Het misdadige kind (J. Oosterhuis)

Spreker stond eerst stil bij de drijfveren die tot misdaad voeren, om dan na te gaan wat het doel van de opvoeding is. Dit doel is: het driftwezen te beperken, want het kind is asociaal. Een rem is dus nodig om die beperking tot stand te brengen. Er zijn verschillende factoren die deze beperking in de weg staan, voorbeelden hiervan zijn:
1) verwaarlozing (te slecht en te goed).
2) lichaamsgebreken (verminkt en heel mooi).
3) bepaalde gebeurtenissen (films, vrienden, enz.).
4) psychische stoornissen (abnormale wrokgevoelens en schuldgevoelens).
Grote invloed gaat uit van het milieu. Kinderen zijn in wezen onschuldig d.w.z. even zondig.
Als therapie gaf am. Oosterhuis aan: niet verontschuldigen, maar gemeenschapszin aankweken. Er moet ook geen sprake zijn van vergelding alleen.
De eigenlijke ontwikkeling van de kinderbescherming dateert van 1905, toen Pro-Juventute werd ingeschakeld. In 1921 kregen we kinderrechters en in 1922 de voorwaardelijke veroordeling. Voor lichtere gevallen werden gezinsvoogden benoemd. Bij zwaardere volgde de ontzetting uit de ouderlijke macht en werd de jeugdige boosdoener naar een rijksopvoedingsgesticht gestuurd.
Doel van deze opvoeding werd: terugbrengen in de maatschappij. Voor meisjes was dit moeilijker, omdat enkele tientallen jaren geleden voor hen nog geen beroepsopleiding mogelijk was.
Nog later kwamen de zogenaamde werkkampen, onderscheiden in strafkampen voor ouderen en jongenskampen voor jongeren. De laatste werden naderhand vervangen door zogenaamde vakopleidingskampen.
Tot slot gaf am. Oosterhuis een uiteenzetting van de werkwijze van Pro-Juventute. Dit is een neutrale instelling, die alle gezindten in zich tracht te verenigen. Zij wijst gezinsvoogden aan, onderhoudt tehuizen, enz.

Bespreking:
Am. de Vries zag de situatie zo dat milieu-invloeden secundair waren. De reclassering is niet alleen taak van de overheid, doch zeker ook van de particuliere organisaties.
Over schuldvraag, wraak en vergelding werd nog enige tijd gedebatteerd, vooral in verband met de doodstraf.
Ook hierover werden verschillende meningen geuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *