De inleider geeft een korte uiteenzetting over het begrip geboortebeperking en wijst er op dat vooral tegenwoordig men er mee geconfronteerd wordt door de hedendaagse sociale en economische toestanden. Ook geeft de inleider een indruk hoe de verschillende kerken tegenover dit probleem staan, bijv. de Rooms-Katholieke en de Protestantse kerk. Het zou nuttig zijn, aldus am. Hommes, dat er een orgaan is uitgaande van de kerk, dat inlichtingen verschaft wat betreft sociale moeilijkheden.
Bespreking:
Am. Troelstra: Een bepaald groepje kan nooit verklaren dat dit of dat fout is. We kunnen alleen een advies geven.
Am. Hommes: Een advies geven is misschien te karig, men moet altijd op het gevaar van bijv. een abortus wijzen.
Praeses: Voor ieder persoon bestaan er verschillende problemen. Voor ieder probleem is een bepaalde oplossing.
Am. Roosjen: Voor een Christen heeft het zin bepaalde regels te stellen. De R.K. geeft hierin een verkeerd beeld, aangezien de paus de verantwoordelijkheid draagt.
Vervolgens geeft am. Roosjen te kennen dat het beter is de bijzondere medische kwesties te laten varen en over te gaan om meer de algemene problemen aan te pakken.
Am. Troelstra: Leefregels te geven is veel te sterk; ieder moet zelf beslissen. De arts geeft voorlichting. Zelf kan men dan tot een keuze komen.
Praeses: God heeft man en vrouw geschapen om zich te vermenigvuldigen. Hoe het huwelijk moet functioneren kunnen we ten dele uit de Bijbel halen, bijv. de brieven van Paulus.
Am. Elgersma: Moet een christelijk standpunt uit de Bijbel verklaard worden? En is gemeenschap vóór het huwelijk christelijk of onchristelijk?
Am. Roosjen: De afschaffing van de slavernij kunnen we niet vanuit de Bijbel interpreteren. Het is een uitvloeisel van het christelijk geloof. Evenzo kunnen we een geslachtsgemeenschap voor het huwelijk afkeuren.
Am. Doedens: Er is een belangrijke taak voor de kerk weggelegd ten aanzien van voorlichting op sexueel gebied.