ON

Van de Oude Notulenboeken  (ON) zijn inmiddels alle 4 exemplaren boven water. De allereerste notulen (van de nulde vergadering) waren op een los niet gedateerd blaadje. Ze zijn wel ondertekend, maar het wordt niet duidelijk wie degene was die ze opschreef. Bovendien wordt er verwezen naar een nog eerdere vergadering, waarvan wel  notulen schijnen te zijn gemaakt, maar ze zijn niet bewaard gebleven. Het eerste Notulenboek begint dan in 1947 bij de oprichting van het dispuut, het laatste boek eindigt in 1970 met het overlijden van IXNAΘON. Van elk jaar is een overzicht gemaakt van de vergaderingen, de lezingen en de bestuurswisselingen en voor zover van toepassing installatie van nieuwe leden. Ook interessante en/of humoristische discussies zijn soms opgenomen. De bedoeling is om daarvan in de loop van de tijd meer op te nemen, o.a. om een inzicht te geven van het geleidelijk veranderende gevoel voor humor. In een klein aantal gevallen wordt een afbeelding getoond van een deel van de tekst met daarnaast de ‘vertaling’,  meestal verwijzingen naar interessante of grappige items.  Van de lezingen werden door de abactis in principe samenvattingen gemaakt. Deze waren soms zeer uitgebreid, meestal aangeleverd door de spreker zelf, soms erg beknopt. Ze zijn terug te vinden door op de titel van een lezing te klikken. De daarbij gebruikte spelling is die van de desbetreffende abactis en kan soms afwijken van de huidige.

Jarenlang waren de notulen beschrijvingen van de vergaderingen met vaak goede samenvattingen van de lezingen en af en toe letterlijke weergave van de soms hilarische discussies. In 1962 was am. R.A. te Velde abactis en hij veranderde de stijl van notuleren. Ze kregen nu meer de vorm van een script met veel meer aandacht voor het letterlijk weergeven van de ‘discussies’. In 1964 trad am. G.W. Welling aan als abactis en hij zette deze traditie voort.

De vergaderingen werden jarenlang steevast geopend met bijbellezing en gebed, waarbij in het prille begin al werd gewaarschuwd dat dit geen automatisme mocht zijn. Op een gegeven moment kwam daar de heilwens: “IXNAΘON Hoog!” bij. In de laatste jaren van het bestaan van het dispuut werden bijbelteksten geleidelijk vervangen door andere stichtelijke woorden en het gebed verdween op den duur. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in wat er zoal uit de bijbel werd gelezen: klik hier.
Ook aan het eind van de vergaderingen werd oorspronkelijk vrijwel altijd een dankgebed uitgesproken, in de loop van de tijd opnieuw vergezeld van de heilwens “IXNAΘON Hoog!” Een enkele keer wordt dat niet vermeld.

De 106e en 107e vergadering werden tevens besloten met het zingen van het IXNAΘON–lied. Dat beviel kennelijk, want het werd een gewoonte. Het dankgebed verdween intussen.

De vergaderingen hadden in principe als vaste punten: de notulen, voorlezing en bespreking, bestuursmededelingen en bespreking, ingekomen stukken, commissieverslagen en vrijwel altijd dus ook een lezing of inleiding. Getracht werd het ‘serieuze’ deel van de vergadering eerst af te wikkelen en daarna over te gaan op het meer ‘ludieke’ deel, waarbij vooral de commissieverslagen en de reacties daarop een rol speelden. De wederwaardigheden van een roemruchte commissie, de commissie ter beheersing van de materie zijn ook apart vermeld, evenals de activiteiten van de gnomologen.

Hier onder vindt u een inventarisatie van de notulen, geschikt naar het jaar waarin ze gemaakt werden. Van een aantal vergaderingen zijn de notulen integraal overgenomen om iets van de sfeer uit de betreffende tijd te proeven.  Zie hiervoor “Stemmingsbeelden“. Deze integrale teksten zijn beschermd met een wachtwoord.

Eerste boek:

ON 47 (vergadering 0 t.e.m. 5)

ON 48 (vergadering 6 t.e.m. 12)

ON 49 (vergadering 13 t.e.m. 17)

ON 50 (vergadering 18 t.e.m. 22)

ON 51 (vergadering 23 t.e.m. 27)

ON 52 (vergadering 28 t.e.m. 33)

ON 53 (vergadering 34 t.e.m. 38)

Tweede boek:

ON 54 (vergadering 39 t.e.m. 42)

ON 55 (vergadering 43 t.e.m. 48)

ON 56 (vergadering 49 t.e.m. 54)

ON 57 (vergadering 55 t.e.m. 59)

ON 58 (vergadering 60 t.e.m. 66)

ON 59 (vergadering 67 t.e.m. 73)

ON 60 (vergadering 74 t.e.m. 79)

Derde boek:

ON 61 (vergadering 80 t.e.m. 87)

ON 62 (vergadering 88 t.e..m. 98)

ON 63 (vergadering 99 t.e.m. 108)

ON 64 (vergadering 109 t.e.m. 115)

ON 65 (vergadering 116 t.e.m. 125)

ON 66 (vergadering 126 t.e.m. 135)

Vierde boek (eerste deel van 1967 nog in derde boek):

ON 67 (vergadering 136 t.e.m. 143)

ON 68 (vergadering 144 t.e.m. 151)

ON 69 (vergadering 152 t.e.m. 158)

ON 70 (vergadering 159 t.e.m. 165)